Daudzi ir pieraduši olu kultenim pievienot pienu, taču patiesībā daudz labāku rezultātu var panākt ar kādu citu, pavisam parastu virtuves sastāvdaļu.
Daudziem no mums brokastis nav iedomājamas bez klasiska olu kulteņa. Tas šķiet vienkāršākais ēdiens pasaulē, taču pat pieredzējušām saimniecēm ne vienmēr izdodas sasniegt to ideālo, “mākoņaino” konsistenci. Bieži vien olas pannā kļūst sausas, sāk atdalīties šķidrums vai, vēl sliktāk, tās iegūst nepatīkamu, gumijotu struktūru.
Mēs esam pieraduši meklēt glābiņu, pielejot krietnu šļuciņu piena vai krējuma. Tomēr profesionāli šefpavāri norāda – šis ieradums ir viltīgs. Pārlieku daudz šķidruma olu masu padara nestabilu. Izrādās, ka īstais virtuves noslēpums, kas nodrošina restorāna cienīgu rezultātu, slēpjas pavisam citā produktā.
Kas neļauj olām “pārvērsties gumijā”?
Dini Kodipili, kura pēta dažādus garšu un tekstūru savienojumus, atklājusi metodi, ko izmanto daudzi augstākā līmeņa pavāri. Galvenais varonis šajā stāstā ir kukurūzas ciete.
Kā tas darbojas? Ciete gatavošanas laikā izveido neredzamu “vairogu” ap olu olbaltumvielām. Tas neļauj tām pie karstas pannas saspringt un kļūt cietām. Pat ja jūs nejauši olas aizturēsiet uz uguns par desmit sekundēm ilgāk, ciete neļaus tām zaudēt mitrumu. Rezultāts? Kultenis, kas ir zīdains, maigs un – kas pats svarīgākais – neizdala lieku šķidrumu uz šķīvja.
Gatavošanas gaita: Kā panākt perfekciju?
Sagatavošanas noslēpums: Neberiet cieti tieši pie olām – tā paliks kunkuļos! Mazā trauciņā sajauciet cieti ar ēdamkaroti piena. Maisiet, līdz šķidrums kļūst pilnīgi balts un viendabīgs.
Kultenis sāk savu ceļu:
Tikai tagad šajā maisījumā iesitiet olas. Pievienojiet sāli un sakuļiet visu ar dakšiņu. Nav nepieciešams izmantot mikseri – pietiek ar vieglu sakulšanu, lai dzeltenums un baltums savienotos.
Lēnā uguns maģija:
Uzkarsējiet pannu uz vidējas uguns. Ielieciet sviestu un pagaidiet, līdz tas sāk putot, bet vēl nemaina krāsu.
Galvenais triks:
Lejiet olu masu un uzreiz sāciet strādāt ar lāpstiņu. Neļaujiet olām mierīgi cepties kā omletei! Lēnām un uzmanīgi “stumiet” masu no pannas malām uz centru. Ciete darīs savu darbu, neļaujot olām piedegt.
Fināls:
Noņemiet pannu no uguns brīdī, kad olas vēl izskatās nedaudz spīdīgas un mitras. Kamēr tās ceļos uz šķīvi, tās pašas “pienāks gatavas” līdz ideālai stadijai.
Noderīgi knifiņi
Lai brokastis būtu patiesi nevainojamas, atcerieties trīs mazus, bet svarīgus noslēpumus. Pirmkārt, ja vien iespējams, pasildiet šķīvjus – uz auksta trauka jebkurš krēmīgs ēdiens acumirklī zaudē savu samtaino burvību. Otrkārt, garšvielu pievienošanai ir sava loģika: piparus kaisiet pašās beigās jau uz šķīvja, lai saglabātu olu dabiski spožo un tīro toni. Un, ja vēlaties eksperimentēt, pievienojiet kultenim nedaudz rīvēta siera – pateicoties kukurūzas cietes klātbūtnei, tas izkusīs daudz vienmērīgāk un maigāk, pārvēršot parastu maltīti īstā baudījumā.
Receptes sastāvdaļas (precīzi un skaidri):
3 lielas olas (vēlams istabas temperatūrā);
Puse tējkarotes kukurūzas cietes (nepārcenšaties – pietiek ar nelielu daudzumu);
1 ēdamkarote piena vai ūdens (tikai tik daudz, lai izšķīdinātu cieti);
Gabaliņš laba sviesta;
Sāls un melnie pipari.













